julefreden

Julefreden

Juleaften 1914. Krigen er ikke slut. Dog har det hårde vejr og den kolde vind tvunget den vestlige front i våbenhvile. Flere ugers konstant regn har gjort det kolde vejr til en større fjende end den hær, der gemmer sig i den anden skyttegrav. Familierne derhjemme gør deres for at holde soldaternes morale oppe, så på trods af mangel på mad og læ er der rigeligt med gaver, breve og søde sager. Tyskerne modtager endda juletræer.

”…Stille Nacht, heilige Nacht…”

Rollespillet ”Julefreden” handler om et magisk øjeblik i Europas historie; den uofficielle våbenhvile, der fandt sted på langt størstedelen af den vestlige front juleaften 1914. Et kort øjeblik, hvor der ikke blev skudt. Hvor man kunne begrave sine faldne kammerater, rejse sig fra skyttegravene og ønske dem, man ellers skød på, glædelig jul.

Deltagerne spiller soldater i skyttegravene på Vestfronten op til og under Julefreden. Et sindrigt kampsystem giver deltagerne en idé om, hvor mange der såres og omkommer ved frontlinjerne. Breve skal skrives – og censureres – for at holde moralen oppe både ude og hjemme. Endelig skal der arrangeres en fredelig julesangskanon og spilles en venskabelig fodboldkamp siderne imellem.

Rollespillet giver deltagerne indblik i livet som soldat under første verdenskrig. Det er historisk, formidlende og underholdende på samme tid.